Menu

Na Slovensku stávkujú viac ženy, mladí a bohatí

Rok 2023 bol v náraste hazardných hier rekordný

Rok 2023 bol v náraste hazardných hier rekordný

Na zoznam online hazardu pribudli mladí Slováci, ženy aj ľudia s vyššími príjmami či z dobre zabezpečených rodín. Stávkovanie už nie je iba doménou mužov a sociálne slabších vrstiev. Prečo je tomu tak? Ako k tomu prispela pandémia, stratu monopolu štátneho Tiposu a nepeňažné bonusy?

V oblasti slovenského hazardu to graduje

Súčasná doba sa čoraz viac digitalizuje. A to sa odrazilo aj v náraste online lotérií a výraznom náraste objemu internetových stávok. Tento fenomén podporila najmä demonopolizácia online hazardu od roku 2019 a presun hráčov do online priestoru počas pandémie, kedy boli kamenné prevádzky zatvorené. Aj napriek obrovskému nárastu objemu podaných stávok sa objem prehraných finančných prostriedkov výrazne nezvýšil. Práve naopak. Množstvo prehraných finančných prostriedkov v online hazarde je oveľa nižšie a hráči viac zarábajú ako by prerábali.

Množstvo herní a kasín už v slovenských mestách nenájdeme. Zmizli pod nátlakom niektorých aktivistov napríklad v Nitre, Banskej Bystrici, Prešove, Trenčíne alebo aj v Banskej Bystrici.

Inštitút finančnej politiky zobrazuje objem stávok do hazardu u slovenských hráčov v nasledovnom grafe:

Graf Množstvo slovenských stávok do hazardu

Množstvo slovenských stávok do hazardu

Zdroj: Inštitút finančnej politiky

Vo svete online hazardu sa ti stačí zaregistrovať – a hrať so vstupným bonusom:

Hodnotenie
85%

Ako hodnotíme bonusy?

Celkové hodnotenie bonusov je určené na základe viac faktorov: výška bonusu, hodnotenie spoločnosti, jednoduchosti získania, hodnotenie hráčov a podmienky získania bonusu.

Celková výška bonusu
80 %
Jednoduchosť získania
90 %
Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov. Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát. Nadmerné hranie prináša so sebou aj možné zdravotné riziká.

Ako vyzerá typický slovenský hráč?

Keďže doba sa čoraz viac digitalizuje, zmenil sa aj model slovenského hrania a profil slovenského hráča. Čo sa týka modelu, kopírujeme trend v Nemecku, Rakúsku či iných západných európskych krajinách. Herne už nie sú iba doménou starších mužov zo sociálne slabších vrstiev obyvateľstva. Online hazard je stále čoraz viac obľúbený u slovenských žien, mladšej vekovej kategórie aj bohatých Slovákov. Náznaky a symboly online hier by sme našli aj u detí, ktoré často hrajú detské mobilné hry.

Prestávkovali sme toľko ako príjmy štátneho rozpočtu

U slovenských hráčov sa vrece so stávkami v hazardných hrách ako keby roztrhlo. Kým v roku 2019 sme v hazarde nechali len 4,1 miliardy eur, v roku 2023 sme na stávky minuli až 21,4 miliardy eur, čo predstavuje viac ako päťnásobný nárast a zároveň skoro takú istú čiastku ako plánované príjmy štátneho rozpočtu na rok 2024. Jedným z dôvodov je strata monopolu národnej lotériovej spoločnosti Tipos a získanie licencií iných súkromných firiem.

Čo všetko je za tým?

Ak by sme tento online hazardný boom chceli zosumarizovať, vyzeralo by to asi takto:

  • pandémia bola motívom prechodu hazardu do online prostredia,
  • za nárastom objemu stávok v roku 2019 zo 4,1 miliardy eur na 21 miliárd eur v roku 2023 je aj rekordný nárast hrania videolotérií, internetových kasín a kurzových stávok, ktoré možno uzatvárať nielen v kamenných prevádzkach, ale aj na internete,
  • za zvýšením objemu stávok je aj liberalizácia trhu s internetovými kasínami (príchod ďalších subjektov), strata monopolu štátneho Tiposu a nárast konkurencie v online priestore s konkurenčnejšou reklamou.
  • online hazard vyvíja tlak na vyššiu výhernosť (tzv. payouts, čo je pomer medzi výhrami a stávkami) v porovnaní s kamennými prevádzkami a tradičnými kasínami. Vyššia pravdepodobnosť výhry v internetovom prostredí umožňuje nárast reinvestovania výhier hráčov do opakovaného hrania hazardných hier,
  • promo akcie zvyšujú objem stávok do hazardu – slovenskí hráči sa môžu stať výhercami aj bez vloženia vlastných prostriedkov. Ide najmä o voľné tikety a vklady, bonusové stávky alebo kompenzácie prehier. Tieto nepeňažné bonusy umožňujú hráčom hrať a stávkovať nad rámec skutočne realizovaných peňažných vkladov a tiež nafukujú čísla o vkladoch do hier „z vreciek“ hráčov. Práve hazardné hry na internete všeobecne využívajú promo akcie v značnej miere. V súčasnosti však nedisponujeme údajmi, ktoré by nám umožnili bližšie kvantifikovať vplyv marketingových aktivít na prudký nárast stávok do hier.

Čo všetko nájdeš v online svete:

Aktuálny jackpot
30 000 000  € (Výnimočne sa hrá o vecné ceny)
Aktuálny jackpot
5 000 000  €
Aktuálny jackpot
1 146 144  €
Aktuálny jackpot
795 068  €
Aktuálny jackpot
480 000  €
Aktuálny jackpot
72 000  €
Aktuálny jackpot
41 201  €
Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov. Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát. Nadmerné hranie prináša so sebou aj možné zdravotné riziká.
Páčil sa vám tento článok

Autor obsahu

Súvisiace články

Pridaj komentár

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov .
Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.