Menu

Rekordná výhra mu paradoxne zničila život

Výhernú sumu si neužil kvôli ľudskej chamtivosti

Výhernú sumu si neužil kvôli ľudskej chamtivosti

Jack Whittaker, ktorému sa podarilo vyhrať jackpot v hodnote 314 miliónov dolárov v americkej lotérii Powerball, si na výhru jackpotu s odstupom času spomína paradoxne s ľútosťou. Rozdával peniaze známym a miliónmi dolárov podporoval aj charitatívne organizácie. Prečo mu tento spôsob nakladania s výhrou zničil život?

Kvôli chamtivosti ľudí si svoje bohatstvo ani neužil

Kto z nás by nesníval po výhre v lotérii? Jack Whittaker, ktorému sa podarilo vyhrať jackpot v hodnote 314 miliónov dolárov (292 228 944 eur) však tvrdí, že výhra v lotérii mu doslova zničila život. Podľa jeho slov bola dôvodom chamtivosť niektorých ľudí. Jack Whittaker, pôvodom zo Západnej Virgínie, si pár dní pred Vianocami v roku 2002 kúpil okrem sušienok aj tiket do známej americkej lotérie Powerball. Hoci povedal, že zvyčajne na lotérie peniaze nemíňal, sem-tam, keď bol v hre vysoký jackpot, si podal svoj tip. V roku 2002 pred Vianocami bol v hre jackpot vo výške 314 miliónov dolárov – a to bolo signálom, že tiket sa oplatí kúpiť. Je iba pár momentov v histórii, kedy jackpoty dosahujú svoje maximá. V prehľade online lotérií zistíš aktuálnu výšku jackpotov a bonusov.

Na otázku, či vyhral v lotérii, iba prikývol

Aké bolo jeho prekvapenie, keď po Vianociach zistil, že vyžrebované výherné čísla z osudia boli zhodné so všetkými jeho číslami, ktoré mal uvedené na potvrdení o podaní stávky. Vďaka týmto číslam mal plný nárok na výhru celého jackpotu, ktorý bol v tom čase najvyšší v histórii. Namiesto vyplatenia v splátkach (podobne ako napríklad v slovenskej Extra výplate od Tiposu) si Jack vybral vyplatenie výhry vo forme jednorazovej platby, ktorá činila v tom čase približne 113 miliónov. Už o pár hodín po vyplatení výhry sa rozhodol z výhry rozdávať. Keď vošiel do svojich obľúbených potravín, dal pracovníčke vysoké prepitné. Pracovníčka v obchode sa začudovala. Na jej otázku, či vyhral v lotérii, jej iba úsmevne prikývol. Už tým si narušil svoju anonymitu po výhre.

Zostať po výhre v utajení však niekedy nie je jednoduché. Chce to istú dávku skúsenosti a možno trošku aj hereckého talentu. Hrať „normálny život“ sa zvyčajne za takýchto okolností nepodarí hneď každému. Vďaka niektorým tipom to však možné je aj u ľudí, ktorí nedokážu nič predstierať.

Zostať v anonymite bolo bez šance

Keď si Jack prišiel po svoju výhru vo forme šeku, rozhodol sa, že s výhrou naloží charitatívne. Pastorom svojej rodiny podaroval niekoľko miliónov dolárov na vybudovanie nových kostolov a na založenie nadácie pre tých, ktorí to potrebujú. Jack sa vyjadril, že chce iba poďakovať Bohu za to, že mu dovolil vybrať správne čísla.

A práve tento dar pre dobročinnú vec spustil neželanú dávku publicity. Široká verejnosť sa už o pár dní dozvedela, že Jack začal rad-radom s rozdávaním peňazí. A nikto nechcel byť výnimkou – preto sa so žiadosťami o pomoc ako-keby roztrhlo vrece.

„Kamkoľvek som išiel, prišli ľudia. Musím povedať, že keď sme išli na nejaký zápas, prenasledovalo nás ich asi 150 a pýtali si peniaze,“ objasnil Jack.

Pýtanie peňazí ho neotravovalo

Aj napriek tomu, že žiadosti s prosbami o darovanie peňazí, sa množili, Jacka to neobťažovalo. Zlom nastal po niekoľkých mesiacoch. Neznámi páchatelia mu ukradli z auta pol milióna dolárov. O nejaký čas boli obvinení dvaja pracovníci striptízového baru v Západnej Virgínii z pokusu o jeho omámenie (pri analýze drinku sa našlo hypnotikum) a následné ukradnutie jeho peňazí. A akoby to nestačilo, nasledujúci rok mu nakoniec ďalší zlodeji ukradli z auta ďalších 200-tisíc dolárov.

Výhra poznačila jeho rodinu

Výhra v lotérii výrazne poznačila jeho rodinu. Osudovým bol rok 2004, kedy našli Jackovu vnučku Brandi mŕtvu. Brandi vraj zomrela na následky predávkovania drogami, no na jej smrti sa podpísali aj jej kamaráti, ktorí ju využívali pre peniaze. O tri roky neskôr sa Jack o výhre jackpotu vyjadril nasledovne:

Keďže som vyhral v lotérii, myslím si, že chamtivosť nepozná hraníc. Ak niečo získate, vždy to chce aj ten druhý. Bodaj by som ten lístok vtedy roztrhal,“ povedal s ľútosťou Jack.

Výhry v lotériách lákajú

Aktuálny jackpot
32 000 000  € (Výnimočne sa hrá o vecné ceny)
Aktuálny jackpot
5 000 000  €
Aktuálny jackpot
1 215 629  €
Aktuálny jackpot
1 152 070  €
Aktuálny jackpot
480 000  €
Aktuálny jackpot
72 000  €
Aktuálny jackpot
21 999  €
Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov. Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát. Nadmerné hranie prináša so sebou aj možné zdravotné riziká.
Páčil sa vám tento článok

Autor obsahu

Súvisiace články

Pridaj komentár

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov .
Zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.